Қазақстандағы целиакия ауруы

ufhesjfrskfv;akdv
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Curiosity about life in all its aspects, I think, is still the secret of great creative people.
Таралуы

Қазақстандағы балалар арасында целиакия ауруының таралуы 2012ж.мағлұматы бойынша 1:262, типтік және атипті түрлерінің арақатынасы 1:5 болды. Исабекова Т.Қ. зерттеуінде (2008) Алматы қаласында балалар арасында целиакия ауруының жоғары таралуын атап өтті. Тәуекел тобына жататын 400 баланы скринингтік тексеру 21,5% жағдайда антиглиадиндік антиденелердің титрінің жоғарылауын анықтады. Қазақстанның ересек тұрғындары арасында целиакияның таралуын, клиникалық ағымы мен диагностикасының ерекшеліктерін, сондай-ақ емдеу мәселелерін зерттеу жүргізілмеген.

Tilda Publishing
Глютенсіз өнімдердің отандық өндірісінің болмауы

Біздің елімізде целиакия ауруы жыл сайын артып келеді, пациенттер импортталған глютенсіз өнімдерді пайдаланады, олар ерекше қымбатқа түседі. Елде глютенсіз өнімдер өндірісі жоқ, бұл олардың бағасына әсер етеді. Бүгінгі таңда әлемде әзірленген глютенсіз өнімдердің көптеген технологиялары Америка мен Еуропаның ең ірі фирмаларына тиесілі, мысалы: Dr.Schaer, Aproten, GLUTANO FARMO-Италия; GULLON-Испания; Bezglutenex, Balviten, Glutenex-Польша; Maddys-АҚШ; Milupa, Hammermühle, Samidamed-Германия; Taranis-Франция; Promin, The Bridge-Ұлыбритания. Олардың барлық өнімдері патенттермен қорғалған және қаптамада "gluten-free" деп белгіленген. Бірақ, өкінішке орай, бұл өнім санаты өте қымбат және целиакиямен ауратын адамдар үшін әрқашан қол жетімді емес. Сонымен қатар, біздің елде тиісті таңбаланған өнімдер шығарылмайды. Орташа алғанда, мұндай өнімдердің құны қарапайым ұн өнімдерімен салыстырғанда 5-10 есе жоғары.
1
"Celiac kz" қоғамдық бірлестіктің мақсаттарының бірі:
Қазақстан Республикасында глютенсіз ұнның отандық өндірісінің болмауы проблемасына баса назар аудару.
Ресурстық әлеует:
Қазақстан Республикасы глютенсіз ұн өндіру үшін қарақұмық, жүгері, күріш, тары, зығыр және т.б. әртүрлі шикізат ресурстарының жеткілікті көлеміне ие.
3
Өнім өндіру мүмкіндіктері:
Отандық глютенсіз ұнды жасау глютенсіз макарон өнімдері мен басқа да өнімдерді өндіруге мүмкіндік береді.
Целиак ауруы бар науқастарға теріс әсер ету:
Жергілікті глютенсіз ұнның болмауы глютенсіз өнімдердің қол жетімділігі мен құнына теріс әсер етеді, әсіресе целиакия диагнозы қойылған науқастар үшін.
4
5
Өнім құнының төмендеуі:
Глютенсіз ұнның отандық өндірісі целиакия ауруы бар науқастардың қаржылық жағдайын жеңілдетіп, глютенсіз өнімдердің бағасының төмендеуіне ықпал етуі мүмкін.
2
Неліктен глютенсіз тағамдар құрамында глютені бар тағамдарға қарағанда қымбатырақ?
Глютенсіз өнімдер диеталық шектеулері бар тұтынушылардың кішігірім сегментіне бағытталған, бұл шектеулі сұраныс жоғары бағаны тудырады.
Глютенсіз өнімдерді өндіру күрделі технологиялық процестерді және қатаң бақылауды қажет етеді - бұл өндіріс шығындарын арттырады.
Қауіпсіздіктің жоғары стандарттары глютенді үнемі бақылауды қажет етеді, бұл өндірістің күрделілігін және оның құнын арттырады.
Көптеген өндірушілер глютенмен айқаспалы ластануды болдырмау үшін глютенсіз өнімдерді жасау үшін арнайы қондырғыларға инвестиция салады.
Күріш пен жүгері сияқты бидайдың қымбат баламаларын пайдалану шикізаттың өзіндік құнын арттырады.
Сапалы және дәмді глютенсіз өнімдерді жасау үшін зерттеулер қосымша инвестицияларды қажет етеді, бұл да олардың құнына әсер етеді.
Шектеулі нарық:
Күрделі өндіріс процесі:
Глютенді қатаң бақылау:
Арнайы өндірістік қуаттар:
Қымбат бидай алмастырғыштар:
Қосымша зерттеулер мен әзірлемелер:
1
2
3
4
5
6
Бидайдың орнына глютенсіз өнімдерді өндіру үшін негізінен күріш, жүгері,қарақұмық пайдаланылады және бұл шикізат бидайға қарағанда қымбатырақ.
Глютенсіз өнімдердің бағасы бірнеше факторлардан құралады: шикізат, сапа, өндіріс, зерттеу, тексеру, сұраныс пен ұсыныс.

Made on
Tilda